Käsityömestari

Viimein reilun kahden ja puolen vuoden opiskelun jälkeen valmistuin 10.6.2024 Käsityömestariksi (Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto) Taitokeskus Jyväskylästä. Pääalanani oli yllätys yllätys neulemuotoilu. Se on minun sydämeni ala. Olen aina neulonut (tai virkannut) eri elämänvaiheissa muun työn ohella. Olen saanut olla monessa mukana, vaikuttaa suuresti käsitöitä tekevään ympäristööni ja toivottavasti vielä on monta hattutempun paikkaa jäljellä!

Näyttötyöni koostui kolmesta eri aihealueesta; Tuotteistaminen (siis itseni tuotteistaminen), Mestarityö ja Palvelumuotoilun näyttötyö. Sain näytönarvioinnissa paljon palautetta ja loistavia ideoita tulevaa ajatellen! 

Tuotteistaminen

Tuotteistamisen yhteydessä laadin hiukan portfoliota tähänastisista tekemisistäni. Se ei sisällä läheskään kaikkea, mutta jotain otteita sieltä täältä. Pöyristyin itsekin nähdessäni millaisen listan olen saanut jo nyt aikaan. Ja luovuutta ja inspiraatiota pulppuaa yhä!! 

Mestarityö

Mestarityön taustoista ja lähtökohdista kirjoitin näin: 

...Itse mestarityönä halusin tehdä jotain ennennäkemättömän kaunista ja merkityksellistä kädentaitosaralla, jotain uutta ja tyylikästä, jotain mihin ihmiset rakastuvat. Jotain, mikä tukee omaan suunnittelijauraani, ja mitä pystyn hyödyntämään vielä opintojen jälkeenkin.
Olen aina ollut heikkona valon ja varjon leikkeihin. Minusta on hyvin kaunista, kun puiden oksat jättävät heiluvan varjon olohuoneen seinälle, tai kun kävelen lehmuskujaa, missä lehtien läpi siivilöityvät valoläikät kirmailevat askeleideni joukossa. Haluan ehdottomasti työhöni valon ja varjon leikin.
Minun silmäni lepäävät symmetriassa, esimerkiksi keskeltä aloitetuissa ruuduissa kuviot toistuvat identtisinä joka suuntaan.
Palapeitto kolmiulotteisilla silmukkakuvioilla ja symmetrisellä sijoittelulla on siis se, mihin pyrin panostamaan osaamiseni. 
Näillä ajatuksilla syntyi Jäätelöprinsessa peitto; viisi erilaista neliötä, puolikas neliö ja reunus, mikä toimii samalla uuden tuoteperheen pohjana. Paloja pystyy jatkossa lisäämään ja tekemään erilaisia yhdistelmäprojekteja. 

Palvelumuotoilu

Palvelumuotoilun suunnittelusta toteutukseen ja parantamiseen toteutin Jäätelöprinsessa peittoprojektin yhteisneulonnalla. Kokemusta KAL:ien ja CAL:ien laatimisesta on toki entuudestaan, joten ihan ummikkona ei tarvinnut lähteä asialle. Kehitettävääkin kuitenkin löytyi projektin myötä, mikä on aina hyvä juttu!

Tähänastinen palaute yhteisneulonnasta on ollut aivan pöyristyttävän ihanaa! Ohessa muutamia nimettömä kommentteja palautekyselystä: 

  • Informaatio ennen aloitusta oli innostavaa ja mukaansa tempaavaa, rohkaisevaa
  • Viestintä on selkeää ja houkuttelee osallistumaan.
  • Heti ensimmäisestä mainoksesta heräsi kiinnostus. Loistavaa oli 1 ohje ilmaiseksi, jotta voi kokeilla oliko tämä oma juttu, oli todellakin!
  • Ensimmäistä ruutua katsoin ja ohje selkeä ja ymmärrettävä. Myös aiemmat tekemäni ohjeet ovat olleet selkeitä.
  • Ohje on erittäin selkeä. Sekä sanallinen, että kuvallinen ohje mahdollistaa myös vähemmän neuloneen osallistumisen.
  • Hyvä että videoita on myös, itseäni auttoi ymmärtämään sanalliset ohjeet paremmin.
  • Ihana ja houkuttelee neulomiseen. Luotan siihen että peiton neulominen onnistuu näin hyvillä ohjeilla.
  • Peitto on mielettömän kaunis! Markkinointikuvat on olleet herkullisia ja houkuttelevia.
  • Malttamaton, en jaksaisi odottaa uutta ohjetta niin kauan!! Olen todella innoissani, osasin odottaa hyviä, selkeitä ja toimivia ohjeita.
  • Suunnittelijalle kiitokset erityisesti siitä,että vastaat ja kommentoit, se on todella tärkeää ja innostavaa. Aattele nyt suunnittelija ihan ite kommentoi mun kuvaa, uskomatonta ja ah niin ihanaa. Haliterkkuja kun jaksat tehdä näin innostavia projekteja! Masentunut saa helpotusta!
  • Saisipa yhtä suuren suosion kuin Kalevala peitto vuosia sitten.
  • Olet oikealla alallasi!
  • Kiitos fb ryhmässä kannustuksestasi🩷

Kyllä siinä kyynel vierähti palautetta lukiessa. Kiitos te kaikki, tämä vastaanotto tekee minun osuudestani monin verroin merkittävämpää ja antoisampaa!

Yhteisneulonta koostuus siis mestarityössä tehtyjen ohjeiden julkaisemisesta kahden viikon välein asiakkaille, sekä heidän tekemisensä tukemisesta. Yhteisöllisyys on yksi käsityöharrastuksen kulmakivistä ja onneksi sosiaalinen media ja internet antaa siihen hyvät puitteet!

Palautetta arvioinnista

Toinen näyttötyön arvioitsija Raija Manninen kirjoitti näin kauniisti näytön jälkeen:

Minulla oli ilo olla arvioimassa Sari Ojalehdon käsityömestarin näyttöä 10.6.2024.
 
Vuosien saatossa olen pyöritellyt päässäni käsityömestaruuteen liitettyjä määritteitä. Viime vuosisadan puolella käsityömestarit kuvattiin käsityökentällä toimiviksi nostalgisen menneisyyden vaalijoiksi ja perinteisten taitojen taitavina toimijoina ja ylläpitäjinä ja siinä toimessaan luonteeltaan ahkerina ja vaatimattomina.
 
Nyt käsityömestaruus tarkoittaa paljon muuta kuin kunkin mestarin oman substanssin taitavaa hallintaa. Se kattaa tuotteen tai palvelun valmistuksen koko prosessin – ideasta jätteeksi – hallintaa ja eteenpäin kurkottavaa kehittämisasennetta ja innovointia yhdessä asiakkaiden kanssa. Yrittäjänä käsityömestarin on paikannettava itsensä kilpailijoiden suhteen, tehtävä ´tilavarauksia´ alati muuttuvalla toimialueella ja toimittava sujuvasti englannin kielellä globaalissa taloudessa. On valittava asiakassegmentoinnin mukainen markkinointikanava ja sen käyttäytymiskulttuuri. Ja kaiken a ja o on oman osaamisen sanoittaminen ymmärrettävästi, houkuttavasti ja vastuullisesti.
Sari Ojalehdolla nämä kaikki ovat hallussa: luova ja innovoiva asenne, oman osaamisen sanoittaminen eri välineillä ja oma täydellisyyteen pyrkivä taito ja tekemisfilosofia. 
 
Raija Manninen I Tiinasmoko, luovuuden palauttaja 

 

 

Kiitos. Kiitos Raija! Kiitos myös monista vinkeistä ja ideoista, mitä annoit arviointitilaisuudessa. Olen etuoikeutettu, kun minulla on mahtavia ihmisiä esikuvinani ihan oikeassa reaalielämässä.

Jatko

Valmistumisen jälkeen aina kysellään, että mitä nyt sitten? Onko tulevaisuuden suunnat selvät? No ei ole, en tiedä!. Nyt olen käännepisteessä ja minulla on mahdollisuus suunnata joko entisen kaltaiseen toteutustapaan, missä voin ilman taloudellista pelkoa suunnitella uusia juttuja rajallisen ajankäytön parissa tai jos uskallan, voisin kokeilla päätoimista yrittäjyyttä; käyttää enemmän aikaa sydämeni alaan, kunhan vain rahallisesti uskallan. En yhtään tiedä kumman lopulta valitsen ja toivon, että valitsin kumman vaan, saan siitä nautintoa ja iloa elämääni ja että voin halutessani valita vielä toisin.

Käsityöt ovat joka tapauksessa elämäni suola. 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.