Elämä on runo KAL -Värit

Viimein!! Tästä se lähtee!! Elämä on runo -KAL:n ohjeet löytyy Novitan sivuilta. Tässä ohjeen lisäksi hiukan inspiraatiota ja ideoita värien valintaan (linkki Novitan 7 veljestä -lankoihin).

 

Elämä on runo peittoruudut

 

Vinkkejä värien valintaan

 • Mallipeitoissa on käytetty sekä yksivärisiä että monivärisiä Novita 7 Veljestä -lankoja.
 • Erilaisten värien ja väriyhdistelmien sopivuus koukeroiseen kirjoneuleeseen kannattaa kokeilla neulomalla yksi ruutu ohjeen mukaan.

 • Tausta- ja kuviovärin välillä kannattaa olla tarpeeksi eroa ja kontrastia, jotta kuviot erottuvat
 • Pilkulliset ja raidalliset langat voivat olla haastavia kirjoneuleessa, sillä ne muodostavat jo itsellään hyvin vahvat väripinnat, eikä tausta- ja kuvioväri välttämättä aina erotu toisistaan. Kokeile ennen kuin ostat koko peiton langat.
 • Liukuvärjätyistä langoista (esim. Novita 7 Veljestä Pohjola ja 7 Veljestä Napapiiri) tulee upeaa elävyyttä ruutuihin, kun eri värisävyt osuvat eri kohtiin ruutua. Toisille tämä voi tietenkin aiheuttaa harmaita hiuksia ruutujen sommitteluun.
  Elämä on runo satu

 • Ruutujen pohjavärin voi tehdä liukuvasti saman värin läheisillä sävyillä (esim. 7 Veljestä -langan harmailla lähisävyillä), kunhan vain huolehtii, että kontrastiväri erottuu kaikista taustan väreistä.
  Elämä on runo harmaja
 • Värien järjestyksellä on merkitystä; kummalla tekee taustan ja kummalla kuviot - lopputulos voi muuttua dramaattisestikkin - kannattaa kokeilla itse kummasta pitää enemmän. Katso sivun ensimmäinen kuva.

 • Ruutujen, liitoksen ja reunuksen värit voi valita hyvin monella tavalla, ja niiden valinta riippuu todella paljon valituista väreistä. Alla näet kaaviokuvat eri värikombinaatioista. Ylärivissä vasemmalta on liitos ja reunus taustavärillä, seuraavassa liitos ja reunus kontrastivärillä, sitten pelkkä liitos kontrastivärillä ja niin edelleen. Alemmassa rivissä on samat versiot käänteisillä väreillä.
  Elämä on runo värivariaatioita
 • Langanjämillä aloittaminen voi olla houkuttavaa, mutta itse käyttäisin niitä ennemmin pienempiin töihin ja valitsisin suuritöisen ja arvokkaan työn värit huolella! Värimaailma vaikuttaa valtavasti siihen, kuinka mieluisa ja kauniskin lopputulos on. Toki langanjämätkin voivat olla toistensa kanssa harmoniassa ja niistä voi tulla oikein soljuva lopputulos - silloin se on ekologisuutta parhaimmillaan.

   

Novitan 7 veljestä ja muut vastaavan paksuiset Novitan langat

Novitan 7 veljestä ja muut vastaavan paksuiset Novitan langat ovat loistava valinta peittoprojektiin. Niistä saa tehtyä peiton suht nopeasti, värikartat ovat laajat ja kuviot näkyvät selkeästi. Tässä muutamia väriesimerkkejä, mitä olemme jo kokeilleet:

harmaa + maissi valkoinen plus maissi

harmaa plus valkoinen valkoinen plus hiekka

punaiset tehostelangat siniset tehostelangat

Löydät valtavasti lisää erilaisia toteutuksia Instagramista!

Muut Novitan langat

Ja alla muutama esimerkki muista Novitan langoista. Mikäli innostut kokeilemaan muitakin Novitan lankoja, niin suosittelemme valitsemaan villa- tai villasekoitelangat varsinkin jos kirjoneuleet eivät ole sinulle kovin tuttuja. Kasvikuidut, esim. puuvilla, saattaa joustamattomana olla kokemattomalle hiukan haastavampi vaihtoehto.

Langan paksuus vaikuttaa myös ruutujen kokoon. Alla olevassa kuvassa suurimpana on Novita 7-veljestä langasta neulottu ruutu, keskellä nallesta ja pienin päälimmäisenä on neulottu vanhemmasta Novitan vauvalangasta, mitä ei ole enää saatavilla. Suunnittele omasi neulomalla yksi tilkku, punnitsemalla langankulutus, mittaamalla tilkun koko ja laskemalla siitä minkä kokoisen peiton haluat, paljonko siihen menee ruutuja ja edelleen lankaa!

Elämä on runo kokoeroja eri langoilla

 

Lankaa kuluu ruudun keskellä vähemmän kuin reunoilla, joten raitalankojen raidat kapenevat huomattavasti työn reunoja kohti ja kuvan esimerkissä ulkoreunan väriraidat ovat enää alle kerroksen mittaisia. Vahvat kontrastit raitojen väreissä menevät sekaisin kuvion kanssa. Tulos on mielenkiintoinen, mutta harkitsisin vahvasti koko peiton tekemistä esimerkiksi tällä yhdistelmällä. Kokeile ensin!

Elämä on runo liukuvärjätyistä langoista

 

Entäs jos ei malta odottaa seuraavaa ohjetta? Miltä näyttäisi, jos koko peitto olisi tehty vain yhdestä ruudusta? Ei laisinkaan huonolta - tässä esimakua Sydän lyö -ruudusta alla:

PS. Loppuun vielä muistutus lankadominanssista! Huolehdi, että neulot kuviovärin aina alta, eli se on etusormella lähimpänä sormen tyveä. Tällöin kuviot erottuvat paremmin taustasta!

 

Ja vielä;

Onnea Novita!

Mitkä värit sinä valitset? Voit tulla mukaan fiilistelemään ja juhlimaan myös Elämä on runo - KAL Facebookryhmään. Voit jakaa ja seurata kuvia Instagramissa hashtageilla #elämäonruno, #novitaknits ja #arteeni.

 

Lue lisää: 

Elämä on runo -kirjoneulepeitto
Elämä on runo taustajoukot

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.