Neuleiden ja virkkausten pesu ja viimeistely: Miksi se on tärkeää

Kuva erilaisia neuletöitä

Neuleiden ja virkkausten viimeistelyyn on monia vaihtoehtoja: jättää viimeistelemättä, kevyesti höyryttää, silittää kankaan läpi, asettaa tasoon ja kostuttaa, pestä, kastella ja pingottaa. Mahdollisuuksia on paljon, ja jokainen työ ja materiaali vaatii oman lähestymistapansa.

Jopa ammattilainen voi sanoa, ettei uutta neuletta kannata pestä, koska neuleita pestään harvoin, eikä valmista tuotetta kannata turhaan vahingoittaa pesemällä. Mutta mietitäänpä uudelleen.

Mallitilkku ja sen viimeistely – avain onnistumiseen

Ensimmäinen ja ehkä tärkein vaihe on mallitilkku. Sen avulla varmistetaan oikea käsiala eli tiheys, ja mallitilkku tulisi aina viimeistellä, jotta tiedetään, miten lanka käyttäytyy pesussa. Tämä on erityisen tärkeää, jos kyseessä on vaate tai käyttöesine, jonka mitoitus on tärkeää ja joka saatetaan pestä myöhemmin. Ilman tätä tietoa valmis työ voi kutistua, venyä tai muuttua yllättävällä tavalla. Mallitilkun viimeistely on halpa ja helppo tapa selvittää nämä asiat etukäteen.

Neulominen ja virkkaaminen

Kun tiheys ja sen mahdollinen muuttuminen on tarkistettu, neulotaan tai virkataan tuote sen mukaan, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Jos pesun vaikutusta ei ole testattu, työn lopullinen koko voi olla arvaamaton käytössä. Kun materiaalin muutos on huomioitu jo tehdessä, tuote viimeistellään siten, että saadaan aikaan lopulliset, halutut mitat.

Kuva: Mallitilkun tiheyden muutos tulee huomioida myös varsinaista tuotetta tehdessä. Viimeistelypesussa saavutetaan lopulliset, halutut mitat.

Esimerkki omasta kokemuksestani

Neuloin kerran merino-bambu-langasta pipon. En testannut lankaa kunnolla, ja valmis pipo oli aivan liian suuri. Kastelu vain pahensi tilannetta, ja lopulta pipo venyi niin suureksi, ettei se pysynyt päässä. Siitä tuli kuitenkin hauska "pullavadin suoja", mutta toive kauniista piposta jäi toteutumatta.

Omaa aikaisempaa tuotantoa: 
https://kadentaidot.blogspot.com/2006/12/shedir.html 
https://kadentaidot.blogspot.com/2006/12/krpshrptin.html

 

Miksi tuote kannattaa pestä?

Uuden neuletyön pesu voi poistaa esimerkiksi lankojen käsittelyssä käytettyjä apuaineita, pölyä tai säilytyksestä johtuvia hajuja. Pesussa on kuitenkin oltava varovainen, jotta tuotteen rakenne ja ominaisuudet säilyvät.

Pesukoneiden villapesuohjelmat ovat yleensä hyvin hellävaraisia, mutta se kannattaa varmistaa etukäteen. Linkous ei kansanuskomusten vastaisesti kutista tai huovuta vaatteita; yleensä kutistumista aiheuttaa itse pesuvaihe (vaatteen pyörittely, hankautuminen ja lämpötilan vaihtelut). Käsinpesussa ongelmaksi voi taas muodostua tuotteen venyminen.

Viimeistelypesussa tuotteen käsiala tasoittuu, silmukat asettuvat paremmin paikoilleen, ja pinnasta tulee pehmeämpi, tasaisempi ja laskeutuvampi. Näin tuote saadaan myös oikeisiin mittoihin.

Käytössä esimerkiksi villaa sisältävät tuotteet eivät tarvitse usein pesua – tuuletus riittää yleensä hyvin.

 

Yhteenveto

Tässä ajatuksiani pesun tarpeellisuudesta neuletöitä tehdessä.

  • Materiaalin muuttuminen kannattaa selvittää ja jos se muuttuu, kannattaa se huomioida mitoituksessa ja edelleen viimeistellä tuote pesemällä jotta se on sen kokoinen kuin jatkossakin jos sen joutuu pesemään.
  • Jos materiaali ei muutu, pesu ei ole välttämätön, ellei siihen ole muita syitä.
  • Jos peset, tee se varoen.
Kaaviokuva neulomisen aloituksesta viimeistelyyn

Kaaviokuva neuleen tai virkkuun vaiheita aloituksesta viimeistelyyn.
*) viimeistelyyn on monia eri vaihtoehtoja, kuten mittoihin asettelu ja tasossa kuivaaminen, höyrytys, pingotus jne. 
Vinkki: näet kaaviokuvan suurempana tietokoneella kun klikkaat hiiren oikealla painikkeella sen päällä ja valitset "avaa kuva uudessa välilehdessä"


Viimeistelyistä pingotus on minun lempparini, kerron siitä oikein mielelläni lisää, lue pingotuksesta lisää täältä.

    Takaisin blogiin

    Kirjoita kommentti

    Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.