Hattaraprinsessa haaste

Minulla oli visio! Halusin juhlistaa Hattaraprinsessa KAL etenemistä pienellä haasteella. Halusin siihen ihanat aiheeseenliittyvät palkinnot, jotka olisivat täysin uniikit ja samalla tarpeelliset. Seurasin visiota ja kerta toisen jälkeen se vain epäonnistui. En lannistunut, vaan yritin uudelleen ja uudelleen, ihan niin kuin kävelemään opetteleva lapsi. Kunnes viimein sain onnistuneet askeleet ja visioni toteutui! 

Hattaraprinsessa haaste projektimerkit

Haluatko kuulla koko jutun?

Visio

Mietin kuinka voisin tuoda Hattaraprinsessa KAL osallistujille vielä hiukan lisää iloa talven keskelle! On ollut kerrassaan ihana lukea, kuinka moni on innoissaan tästä yhteisneulontaprojektista ja koko huivista, ja tuskin malttaa odottaa seuraavaa osaa. Se saa minun neulesuunnittelijan sieluni hykertelemään onnesta. Mutta silti halusin vielä jotain pientä lisää siivittämään hattaraprinsessan matkaa! Keksin tehdä pienet projektimerkit haastepalkinnoiksi osallistujille.

Mietin kovasti, mikä olisi projektiin sopiva ja osallistujille jokseenkin tasa-arvoisesti käyvä pieni juttu. Siinä tulisi olla hattaraprinsessaa, eikä haittaisi jos siinä olisi Arteenia. Sen pitäisi mielellään olla hypisteltävä, tuoda iloa ja hyvää mieltä, olla pieni postitetavaksi ja itse tehtävissä. Hattaraprinsessa korvakorut tuli ekkana mieleen, mutta eihän kaikki käytä korvakoruja. Silmukkamerkit tai projektimerkit. Siinä se on!

Jokainen neuloja voi hyödyntää Hattaraprinsessa logolla olevia projektimerkkejä,  vaikka seuratakseen kuinka paljon tuli päivän aikana neulottua. Tai merkatakseen kriittisen kohdan työssä. Tai laittaa vaikka projektipussukan reunaan roikkumaan. Siitä jäisi huivin lisäksi kiva muisto muistuttamaan yhteisneulontaan osallistumisesta. 

Ensimmäiset pieleenmenot

Sitten mietin toteutusta. Hartsikorut! Jovain, hartsilla saa kauniit, kirkkaat ja kestävät korut tai silmukkamerkit, joten hankin purkin hartsia ja kovetinta. Keräsin purkkien kansia muoteiksi ja aloin suunnitella.

En halunnut piirtää hattaraprinsessalogoja itse, joten tulostuskalvo olisi ratkaisu. Siihen tulostan logon, kiinnitän kiinnitysrenkaan, dippaan hartsiin ja lopuksi kiinnitän pienen papukaijalukon. Avot! Niistä tulee upeat!

Kipaisin hakemaan laatikollisen tulostuskalvoja. Ei myyty muutaman kalvon pakkauksissa, joten nyt niitä on täysi sadan kappaleen laatikollinen. Sommittelen logot sopivasti arkille ja tuuppaan kalvon koneeseen. Raksraksraksraks. Ja sitten se pysähtyy ja on hiljaa. Kalvo puolessa välissä printteriä ja ei mitään onnistumiseen viittaavia merkkejä missään. Aivan. Ekotankkitulostimen muste ei tartu kalvolle. Eikä tulostin oikein tajua läpinäkyvää juttua printattavaksi materiaaliksi. Sen olisin voinut selvittää etukäteenkin, mutta eipä tällaiset käytännön asiat tulleet mieleen kun oli intopöhinä päällä.

Seuraava tenkkapoo

Eihän maalimasta printterit lopu ja jos mulla on tulostuskalvoja, niin jostain löytyy niille sopiva tulostin. Koitin metsästää kaveri- ja ystäväpiirit läpi, mutta ei tuottanut tulosta. Sain kuitenkin pari hyvää vinkkiä ja niistä ensimmäisenä kokeilin kirjastoa. Sain tulostettua siellä muutaman arkillisen hattaraprinsessa logoja, mutta voi, miten haaleita niistä tuli. Kalvo tarvitsisi jonkin taustan, että kuvio näkyisi mihinkään, mutta siinä tulee taas niin monta muuttujaa, ettei visioni jaksa kantaa enää tähän asuuntaan.  

Hartsikoruja voi toki tehdä myös paperille, mutta siinä on taas ongelmana paperin vettyminen (siis hartsiintuminen, mutta lopputulos näyttää siltä kuin paperi olisi kastunut, sellainen harmaahko läpikuultava). Siitä selviää kun lakkaa paperin, mutta aikaisemmista kokemuksista tiesin, ettei siinäkään tulos ole kovin tasainen ja ettei lakkaa olisi helppo saada niin tasaisesti, ettei hartsi vuotaisi mistään paperiin. Ja minulla ei ole tiedossa läpinäkymätöntä kalvoa, mille ekotank tulostimella voisi tulostaa, joten hylkään tässä vaiheessa sekä kalvot, että hartsit.

Mitä sitten?

En vieläkään ajatellut kaivertaa itse logoja puulle tai taivutella rautalangasta. Ehkä kutistemuovi toimisi? Ihan ensiksi tietenkin testaan, lähteekö tulostuskalvo kutistumaan nätisti, jolloin olisin saanut projektimerkit niistä kirjaston kalvotulosteista. Ei tietenkään mennyt niin helposti. Sitten vaan etsimään oikeaa kutistemuovia, nimenomaan tulostettavaa kutistemuovia. Muutaman kauppapiipahduksen jälkeen löytyy ja ei kun kotiin kokeilemaan. 

Runksrunksrunks, tulostin runttaa paksua muoviarkkia puoleen väliin ja jää jälleen kerran siihen. Ei mennyt ihan putkeen tämäkään, mutta tällä kertaa muste on kuitenkin tarttunut muoville, joskin jälki on suttuista ja se jopa leivää hiukan. En lannistu. Toisessa kodissa on toinen tulostin, missä on sivusyöttö erilaisille materiaaleille. Sinne siis. Aika vaan alkaa olla kovin tiukilla, sillä KAL alkaa jo näillä näppäimillä. 

Kun viimein pääsen toiseen kotiin ja toiselle tulostimelle, niin yllättyisitkö jos sanoisin, että sekin työnsi vain puoli arkkia ja lopetti runksrunksrunksuttamisen? Jep. Näin kävi. Tässä vaiheessa aloin jo miettimään, että josko kuitenkin kaivertaisin logot kivestä tai tekisin silmukkamerkit jostain lamppuhelmistä tai jostain, mutta minulla oli kuitenkin tuntuma, että jollain tapaa tämä tulisi onnistumaan. 

Ensimmäinen erävoitto

Istuin alas tuumaamaan ja säätelin printterin asetukset uudelleen, tein pienen voodootanssin, ristin käteni ja pirskottelin mustaa kahvia keittiön pöydälle. Laitoin koneen varovaisin mielin toiveikkaasti runksuttamaan ja dadaa!! Se suolti ulos kauniin arkillisen hattaraprinsessalogoja. Toki säästeliäänä kokeilijana käytin ne arkit, missä toisella puolella oli puoleen väliin asti suttua ja sekundaa, mutta oli siinä muutama toimivakin logo! Mankeloin loputkin kutistemuovit täyteen logoja. 

Nyt vain aikataulu teki tepposet. En enää ehtinyt kutistamaan muovia ja KAL:n ensimmäinen ja toinen osa oli jo julkaistu. Valmiita palkintoja tarvittaisiin ihan niinkö juuri nyt!

Viive

Ykköskodissa vietetyn joulun jälkeen Arteenin auto kurvasi välipäiviksi kyläilemään, joten ei auttanut kuin myöntää osallistujille, että haastearvontaan tulisi viive. Samalla ihmettelin kun ei haastehashtageilla näkynyt yhtään osallistumista Instagramissa. 

Pieniä erätappioita

Joulureissujen jälkeen pääsin kakkoskotiin ja viimein kutistamaan logoja. Kävin hakemassa halpakaupasta reikäpihdit, sillä kovaan muoviin ei saisi reikiä saksilla. Noh, ei nyt oikeastaan yllätä, ettei halppisreikäpihdit toimineet, reikien teko oli miesvoiminkin lähes mahdoton homma. Halppispihtien reikähässäkät oli kierossa, eikä niillä saanut reikää kuin sellaisella voimalla, että pihditkin jo vääntyi. Jokin pienempi terä kuitenkin toimi, joten useita reikiä vierekkäin naksuttelemalla muoviin sai jonkinlaisia ripustusreiän kaltaisia juttuja. Ei ehkä ihan siistejä ja pyöreitä, mutta reikiä kuitenkin.

Aloitin kokeilut niillä kokeiluversioilla, missä oli epäonnistunut printti takana, joten maalasin ne peittoon mustalla pitävällä tussilla. Se tahtoi sotkea ja tuhria. Printterin mustekin tahtoi sotkea, joten piti olla todella varovainen työstämisessä, ettei jäljestä tule kovin suttuista.

Sitten uuniin. Ensimmäiset kutistekokeilut jäivät oudon mallisiksi, ei tullut luvattua tasaista pintaa, vaan ne olivat kupruilevia ja vinoon vääntyneitä. Muutaman tuumaavan hetken jälkeen päätin kokeilla eri lämpötiloja ja viimein alkoi onnistua. Sain kuin sainkin kivat miniatyyrilogot uunista ulos, niissä oli reikä, ne olivat suht tasaisia ja kutistamisen jälkeen materiaali oli merkkeihin sopivan paksu. 

Mitä arvelet, että tapahtui seuraavaksi? Jep. printterin muste ja musta tussi suttaantui vielä paiston jälkeenkin. Pitäisi keksiä siihen jokin suoja. 

Ensimmäisenä tietenkin kosmetiikkakaapille ja kokeilin laittaa kerroksen kirkasta kynsilakkaa. Kehtaanko kysyäkään, että mitä luulet, että toimiko? No ei toiminut. Kynsilakka levitti mustetta entuudestaan. On kuin prinsessalogot olisi laveerattu mustalla musteella tai kuin hattaraprinsessa olisi tullut fenixlinnun tavoin tuhkasta ja hiilistä. Se ei todellakaan ollut sitä mitä tavoittelin. 

Tuhriintuneet silmukkamerkit

Lisää yllätyksiä

Samoihin aikoihin selvisi, ettei ainakaan Instagramin algoritmit tue tällaista hashtagien kautta osallistumista, sillä kaikkia hahstageilla varustettuja postauksia ei vain näytetä. Siksi niitä ei näkynyt alkuun yhtään, nytkin vain muutama. Ei näy vaikka tili ja postaus olisi julkinen. Ei ole minun tai sinun vallassa, että näkyykö postaukset, vaan Instagram on päättänyt, että hashtageista näytetään vain "huippujulkaisut" TAI "parhaat viimeaikaiset julkaisut". Ei kaikkia. Ompa todella kurjaa esim. harvemmin postaavia kohtaan, sillä tämähän koskee kaikkia hashtageja, eikä kaikkien postauksia näytetä, vaikka kuinka valitsisi toimivat hashtagit. 

Siispä taas tuumaamaan. Tämähän tuntuu nyt menevän vaikeaksi ihan joka suunnasta. 

Toinen erävoitto

Ei auta vieläkään lannistua. Mietin tuota musteiden tuhrimista ja järkeilin, että kilikalilakalla voisi saada niin ohuen kerroksen lakkaa, ettei musteella ole "tilaa" levitä lakassa. Ja kilikalittamalla mustetta ei tarvitsisi mekaanisesti hangata, jolloin se ei lisäisi leviämistä. Ja useimmat niistä kuivavat nopeasti, muste ei ehkä ehtisi levitä kun lakkakin kuivaa nopeasti. 

Eipä auttanut kuin taas kaupoille. Ystävä vinkkasi hyvän ja toimivan akryylilakan, ja pienen kokeilun jälkeen se toimi moitteettomasti. Siitä jää huomaamaton pinta ja se pitää musteet paikallaan. Tässä välissä löytyi ihan tavallinen paperilävistin, jolla reiätkin sai tehtyä ilman voimien käyttöä. Jeij! Viimeinkin minulla alkaa olla kasassa kilkuttimet projektimerkkeihin. Sitten vain korunosat paikalleen ja jännää kyllä, mutta siinä ei tullut minkäänlaisia vastoinkäymisiä. Tämähän meni ihan heittämällä!

Projektimerkit hattaraprinsessalogolla ja Arteenin logolla

Läpimurto

Ja sitten se itse palkinnon arvonta, kuinkas sen nyt voisi toteuttaa kun hashtagit eivät näy kaikille? Mikä olisi tasapuolinen kaikille? Osa on vain Instagramissa, osa vain Facebookissa, ja osa ei kummassakaan. Osa on Ravelryssä, osa ei. Osallistumislomakkeet on tylsiä. Kirjepostiinkaan ei voi oikein luottaa. Ja pidän suuresti ajatuksesta, että jokaisella KAL:n osalla on oma hashtaginsa, joista voi sitten ihastella ja katsoa muidenkin työvaiheita. 

Onhan mulla tämä blogi! Ja jokaisella osallistujalla on jonkinlainen pääsy internettiin ja jonkinlainen sähköpostiosoite, johon ottaa vastaan ohjeet. Tämä blogi on kaikkien saatavilla ja kommenttien sähköpostiosoitteet näkyvät vain minulle. 

Olisiko tämä siis kaikille tasapuolinen ratkaisu!?!

Kiitos kun jaksoit lukea näin pitkälle, nyt ollaan jo ihan loppusuoralla ja on enää loppuyhteenvedon paikka!

Erä ja otteluvoitto - haasteen haasteet on selätetty

Hattaraprinsessa KAL:n haastekisan palkintojen teko onnistuu ja entisten haasteiden lisäksi arvonnan voi järjestää myös blogissa, mikä on tasapuolinen kaikille! Lue alta tarkemmin!

 

OSALLISTUMINEN HAASTEKISAAN 

Hattaraprinsessa KAL:n haastepalkinto sisältää vähintään 2 projektimerkkiä, niissä on mukana Hattaraprinsessan logo ja Arteenin logo. Kaikki projektimerkit ovat uniikkeja ja niissä on paljon tai vähän eroa keskenään. Projektimerkkejä ei voi valita itse.

Haastepalkinnot arvotaan:

 • Instagramissa jokaisen osan haastehashtagien kesken (8 palkintoa)
 • Facebookissa jokaisen osan haastehashtagien kesken (8 palkintoa) 
 • Tähän postaukseen kommentoineiden kesken (vähintään* 8 palkintoa)
  • Kopioi haastepostauksesi linkki ja lisää se kommenttikenttään valinnaisten saatesanojen kanssa.
  • Huomioi, että kommenteissa on roskapostien vuoksi hyväksyntä, joten ne eivät näy heti.
  • Käytä sellaista sähköpostiosoitetta kommentoimiseen, mistä sitten löydät ilmoituksen mahdollisesta voitosta (lähettäjä info ät arteeni piste fi). Tavoittamattomat palkinnot arvotaan uudelleen.
  • Arvonta blogipostausten kesken 18.2.

Pykäliä:

 • Jos osallistujaa ei tavoiteta kahdessa viikossa, arvotaan palkinto uudelleen blogin kautta osallistuneiden kesken.  
 • Mikäli kaiken vaivan ja uudelleen yrittämisen myötä viimein onnistuneet projektimerkit eivät kiinnosta, voivat arpaonniset voivat valita projektimerkkien tilalle myös Sari Ojalehdon julkaiseman PDF-ohjeen (* silloin projektimerkit arvotaan uudelleen blogin kautta osallistuneiden kesken projektin päätteeksi)
 • Projektimerkkien toimitus vain EU alueelle, EU:n ulkopuoliset voittajat voivat valita Sari Ojalehdon julkaiseman PDF-ohjeen (* silloin projektimerkit arvotaan uudelleen blogin kautta osallistuneiden kesken projektin päätteeksi)
 • Arvontaan voi osallistua myös kommentoimalla tätä postausta, vaikka ei olisi osallistunut Hattaraprinsessa KAL:iin. Niiden kesken, jotka eivät ole jättäneet osallistumislinkkiä postaukseen, arvotaan kaksi palkintoa. 
 • Vain yksi projektimerkkipalkinto per osallistuja. Voit kuitenkin lisätä voittomahdollisuuksiasi osallistumalla sekä Instagramissa, Facebookissa, että täällä blogissa. Jos sama henkilö voittaa uudelleen, saa hän valita projektimerkkien tilalle PDF-ohjeen
 • Voittajiin otan yhteyttä henkilökohtaisesti joko Instagramin tai Faceboon/messengerin kautta tai täältä voittaneisiin sähköpostitse. En kysy pankkitietoja, enkä pyydä rekisteröitymään mihinkään, tunnistat kyllä helposti mahdolliset huijarit - ole silti tarkkana, niitä on liikkeellä joka paikassa.
 • Julkaisen voittajat Arteenin postauksissa ja listaan tähän postaukseen.
 • Tämän arvonnan takana ei ole Instagram, Facebook, iltasanomat, mummo tai kukaan muukaan kuin Sari Ojalehto//Arteeni.
Takaisin blogiin

11 kommenttia

Vihdoinkin valmis. Ihana projekti. Paljon sain uutta oppia ja kärsivällisyyttä 😀

Eija Appel

En ehtinyt aloittaa sairastelun vuoksi, menee vielä tovi ennen kuin pystyn kutomaan. . Mutta jos pääsee arvontaan niin mukana ❤️

Päivi Ylikarjula

6. Vaihe valmis! Vähän takkusi, kun en lukenut ohjetta tarkkaan. Purin ja sitten lähti kulkemaan kohti viimeistä kerrosta.

Eija Appel

Ihana Hattaraprinsessa, minun kuvat instassa. Kiva olla mukana KALissakin vaikka testineulojana olen jo kaksi prinsessaa neulonut. Kaikki ovat eri langasta eli nyt siis kolmas lankakokeilu menossa.

Irma Asikainen

Kommentoin, koska haluan lähettää kehut periksiantamattomuudestasi! Upea työ! Ja upea on tämä huivimallikin. Olen laittanut kuvia eri huivivaiheista sekä Instaan että Faceen, tähän en kuitenkaan liitä linkkejä – ja jatkan kuvien postaamista molempiin, koska haluan, että kaverinikin näkevät tämän upean huivimallin.
Kiitos, että pidät boomeriakin mukana näissä kuvioissa!

Kaija Kekola

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.