Arteenin menetelmä - uusi tapa aloittaa neulehuivi keskeltä niskasta

Arteenin menetelmä - neulehuivin aloitus niskasta keskeltäNeulehuiveja aloitetaan keskeltä niskasta monella tavalla ja siihen löytyy yhtä monta ohjeistusta. Tässä minun kehittämäni menetelmä, joka on hyvin yksinkertainen ja nerokas, eikä huivista pysty jälkikäteen oikeastaan edes huomaamaan, että kuinka se on aloitettu. Aloituskohta ei poikkea juuri mitenkään muista huivin kohdista. Ekoilla kerroilla se vaatii hiukan sorminäppäryyttä, mutta menetelmä tulee kyllä pian tutuksi. Olen käyttänyt tästä useita eri variaatioita vuosien mittaan ja nyt julkaisen erilaisia huiviohjeita, joissa opetan näitä menetelmiä myös sinulle. 

Tässä sinulle ensimmäinen versio Arteenin menetelmästä, jota olen käyttänyt Lá Breá -huivissa, toivottavasti se tuo sinulle paljon iloa! Pitkää ohjetta ei kannata säikähtää, sillä olen kertonut vaiheet hyvin seikkaperäisesti ja höystänyt vielä kuvin ja videoin.

Tarvikkeet:

 • huivilanka
 • pyöröpuikot (tai 3 sukkapuikkoa)
 • huiviohje, esim. Lá Breá tai oma malli (joskus tekee hyvää antaa vain langan viedä mennessään)

Hyödynnettävät tekniikat:

 • Judy's Magic cast on; Silmukoiden luominen samalla tavalla kahdelle puikolle, mitä käytetään usein kärjestä aloitettavassa sukassa. Tämän opit samalla, jos et osannut sitä entuudestaan.
 • -> Arteenin menetelmä

Näitä ei tarvitse:

 • Silmukoiden väliaikainen luominen
 • Silmukoiden poimiminen
 • Silmukointi jälkikäteen

 

Huivin anatomiaa

Huivi aloitetaan niskasta keskeltä. Reunakaistale koostuu 3 ainaoikein -silmukasta. Kummankin puoliskon alussa ja lopussa neulotaan oikealla puolella langankierrot, jolloin huivi laajenee tasasivuiseksi kolmioksi kerrosten lisääntyessä. Ihan alussa huivin muotoa voi olla hankala hahmottaa, mutta työn edetessä siitä tulee selkeä. Puoliskojen väliin jää keskisilmukkarivi, mitä ennen voi halutessaan pitää silmukkamerkkiä. Myös huivin oikean puolen voi merkitä silmukkamerkillä, jotta muuten samannäköiset puolet on helppo tunnistaa.

Arteenin menetelmä silmukoiden luominen: huivin anatomiaa
 

Arteenin menetelmässä luodaan kerralla 7 silmukaa niin, että 3-silmukan reunakaistale alkaa saumattomasti kumpaankin suuntaan, sekä keskisilmukasta alkaa muodostumaan huivin runko-osa (keskisilmukan lisäksi 1- ja 2-puoliskot)

 

Arteenin menetelmä

Alla oleva kuvaus on kirjoitettu oikeakätiselle. Jos luot silmukat ja neulot vasenkätisesti, niin pyri ajattelemaan kätisyys juuri päinvastoin.

Silmukoiden luominen

 1. Ota vasemmalla kädellä langasta sama ote kuin loisit silmukat ristikkäin, langanpäätä ei tarvitse jättää pitkästi. Ota oikeaan käteen puikot vierekkäin, itseäsi lähempänä oleva on puikko nro 1 ja kauempana oleva on puikko nro 2.
  Arteenin menetelmä silmukoiden luominen: ote

 2. Tee aloitussilmukka viemällä puikot vasemman käden sormien suuntaisesti (ranteesta sormenpäitä kohti) niin, että lanka jää puikkojen väliin. Kierrä puikko takaisin normaaliin asentoon niin, että lanka kiertyy 1. puikon ympärille (etusormella oleva lanka jää päälimmäiseksi ja peukalolla oleva lanka alimmaiseksi)
  Arteenin menetelmä silmukoiden luominen: ote Arteenin menetelmä silmukoiden luominen

 3. Pidä peukalolla/sormella kiinni aloitussilmukasta ja luo silmukat vuoron perään kummallekin puikolle käyttäen aina vastakkaista lankaa:

  3.1 Tuo peukalolanka puikkojen välistä puikkojen eteen ja kierrä kakkospuikon ympäri
  Arteenin menetelmä silmukoiden luominen: luo peukalolla kakkospuikolle

  3.2 Tuo etusormilanka puikkojen välistä puikkojen eteen ja kierrä ykköspuikon ympäri
  Arteenin menetelmä silmukoiden luominen: luo etusormella ykköspuikolle

  Toista 3.1 ja 3.2 vuoronperään niin, että ykköspuikolle tulee neljä silmukkaa ja kakkospuikolle kolme, eli yhteensä seitsemän silmukkaa.
  Arteenin menetelmä silmukoiden luominen: yhteensä seitsemän silmukkaa

  JOS
  menet sekaisin, että kummalle puikolle pitää tehdä seuraava silmukka, niin voit vilkaista viimeisen tehdyn silmukan alla ristissä olevia lankoja: viimeksi tehdyn sormen lanka on päälimmäisenä ja seuraava silmukka tehdään alemmalla langalla.

  Oikea puoli on luotaessa päällimmäisenä ja nurja puoli jää alle. Ero on selkeä: oikealla puolella langat menevät sulavasti lomittain, nurjalla puolella on samanlaiset lankakummut kuin nurjassa silmukassa. 7 luodusta silmukasta 3 ensimmäistä ja viimeistä muodostaa reunakaistaleen ja keskisilmukasta alkaa muodostumaan huivin runko-osa.
  Arteenin menetelmä silmukoiden luominen: oikea puoli Arteenin menetelmä silmukoiden luominen: nurja puoli
  Luotujen silmukoiden oikea ja nurja puoli erottuu helposti

Neulominen

Esimerkki aina oikein huivin aloituksesta, missä oikealla puolella tehdään lisäykset, nurjalla puolella neulotaan aina kaikki oikein.

Lyhenteet

krs                      kerros
OP                      oikea puoli
NP                      nurja puoli
s                         silmukka
o                         neulo oikein
lk                        langankierto

 

 1. krs - NP: aloita siltä puikolta, missä on 3 silmukkaa, neulo kaikki oikein
 2. krs – OP: neulo reunan 3 o, lk, keskisilmukka o, lk, reunan 3 o.
 3. krs – NP: neulo kaikki oikein.
 4. krs – OP: neulo reunan 3 o, lk, o, lk, keskisilmukka o, lk, o, lk, reunan 3 o
 5. ja seuraavat NP krs: neulo kaikki oikein
 6. ja seuraavat OP krs: neulo reunan 3 o, lk, 1-puoliskon silmukat o, lk, keskisilmukka o, lk, 2-puoliskon silmukat o, lk, reunan 3 o

Jatka tämän jälkeen toistamalla kerroksia 6-7, eli nurjat puolet aina oikein ja oikealla puolella langankierrot ennen ja jälkeen huivipuoliskojen silmukoiden, muuten kaikki silmukat oikein.

Arteenin menetelmä silmukoiden luominen: huivin aloitus

 

Video-ohje

Haluatko harjoitella käytännössä?

Arteenin uusimmassa neulehuivissa Lá Breá on käytetty juuri tätä aloitustapaa. Tsekkaa tästä!

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.