Neulomisen ja virkkaamisen hyötyjä

Käsitöiden parissa rentoutuminen – neulo ja virkkaa itsesi hyvälle tuulelle

Kädentaidot ovat loistava tapa rentoutua ja vähentää stressiä. Neulominen ja virkkaaminen ovatkin monien mielestä meditatiivisia harrastuksia, jotka vievät ajatukset arjen huolilta. Voit valita helpon ja selkeän työn rentoutumiseen, mikä vastaa meditaatiota, voit ohjata käsitöillä keskittymistäsi tai voit hypätä minilomalle arjesta vaativamman työn parissa ja syrjäyttää päästä kaikki arkiset ajatukset.

Helpon ja selkeän käsityön hyötyjä

Selkät ja helpot työt syntyvät kuin itsestään, ilman että niihin tarvitsee keskittyä, ainakin kun olet päässyt alkeista eteenpäin. Selkeän työn parissa on helppo viettää meditaationkaltaisia rentoutumishetkiä ja nauttia soljuvasta tekemisestä.

Kokeile rentoutumisharjoitusta:

  1. Valitse itsellesi mieluinen paikka: Löydä rauhallinen nurkkaus ja hyvä asento, jossa voit keskittyä käsitöihisi ilman häiriöitä.
  2. Rauhoita hengityksesi: Hengitä syvään sisään ja ulos.
  3. Ota lankakerä käsiisi: Tunnustele langan pehmeyttä ja lämpöä. Kokeile, miltä se tuntuu kaulaasi vasten. Miltä se tuoksuu? Mitä värit viestivät? Anna langalle hiukan aikaa ja fiilistele sen tuntumaa.
  4. Valitse mieluisa työ: Ota projekti, joka tuo sinulle iloa. Arteenin valikoimista löydät ohjeet moniin eri tilanteisiin; esim. helposti toteutettavat Pebble Edge tai Lá Breá huiviohjeet.
  5. Aloita neulominen tai virkkaaminen: Keskity silmukoihin, värien vaihteluun ja työn edetessä syntyvään kuvioon tai pintaan. Nauti toistosta ja luontevasta lihasmuistista, sekä materiaalin tunnusta. 
  6. Unohda aika: Älä murehdi siitä, kuinka paljon olet saanut tehtyä. Nauti itse prosessista, jokaisesta silmukasta.
  7. Anna mielen vaellella: Älä huoli, jos ajatukset harhailevat. Ohjaa ne hellästi takaisin käsityöhösi.
  8. Anna luovuuden kukkia: Älä ole liian tarkka. Anna virheiden tapahtua ja hyväksy ne. Jos päätät purkaa, niin ota vieno hymy kasvoillesi ja nauti tästäkin prosessin vaiheesta. Tekemistä se sekin on, välillä eteenpäin, välillä taaksepäin. 
  9. Ole ylpeä: Ihaile tekemääsi työtä ja tunne onnistumisen ilo. 

Vinkkejä rentoutumiseen:

  • Kuuntele musiikkia: Valitse miellyttävä taustamusiikki, joka rauhoittaa mieltä.
  • Juo teetä tai lämmintä mehua: Kuppi kuumaa voi lisätä rentoutumisen tunnetta.
  • Sytytä kynttilä: Pehmeä kynttilänvalo luo tunnelmaa ja vähentää stressiä.
  • Pala tai pari suklaata voi tehdä arjestakin juhlan.

Muista: Tärkeintä on nauttia käsitöistä ja jokaisesta hetkestä niiden parissa. Älä vertaa itseäsi muihin, vaan keskity omaan tekemiseen.

Tee sitä mistä nautit. Nauti siitä mitä teet.

 

Keskittymistä ja läsnäoloa palaveriin ja luennolle

Monilla pieni näprääminen, kuten neulominen tai virkkaaminen, parantaa keskittymiskykyä ja auttaa pysymään läsnä kokouksissa ja luennoilla. Se on ainakin paljon parempi vaihtoehto kuin kännykän selaaminen tai sähköpostin tarkistaminen. Kukapa ei olisi kokenut tilannetta, jossa sähköpostiin keskittyminen on aiheuttanut saman aiheen käsittelyn uudelleen?

Kun kädet ovat kiireisiä, mieli rauhoittuu helpommin. Toistuva liike ohjaa huomion pois muista asioista ja auttaa pysymään hetkessä. Pieni näprääminen voi olla yksinkertainen virkkuu tai neule, fidget spinner tai vastaava, tai ehkä muistivihkon reunaan piirtely, doodling. Tärkeintä on, että tekeminen on niin yksinkertaista, että se ei häiritse keskittymistä, mutta pitää mielen valppaana. Tekemisen ei myöskään tulisi häiritä muita, joten valitse hiljaiset materiaalit ja vältä aiheuttamasta huomiota kokouksen aikana.

Ehkä toisia häiritsemättömät käsityöt pitäisikin lisätä kokousten tarvikelistalle?

 

 

Vaativampien käsitöiden hyötyjä

Vaativampi käsityö, kuten monimutkaisen neulemallin opettelu tai vaikka pitsivirkkaus, voi tarjota syvän mindfullness kokemuksen. Kun keskittyy haastavampiin tekniikoihin ja monimutkaisiin kuvioihin, mieli joutuu todella työskentelemään, eikä muita ajatuksia tai tunteita sovi päähän samanaikaisesti. Tämä voi johtaa seuraaviin hyötyihin:

  • Syvempi keskittyminen: Monimutkaisempi työ vaatii täyden huomion, mikä auttaa erottamaan arkiset huolet ja ajatukset taustalle.
  • Lisääntynyt luovuus: Uusien tekniikoiden opettelu ja ohjeen seuraaminen haastaa aivoja ja edistää luovuutta.
  • Työmuistin parantuminen: Kun seuraa monimutkaisia ohjeita ja pitää mielessä useita eri vaiheita, työmuisti vahvistuu.
  • Stressin väheneminen: Syvä keskittyminen haastavaan tehtävään voi olla erittäin terapeuttista ja auttaa vähentämään stressiä.
  • Aivojen aktivoituminen: Neulominen ja virkkaaminen, uuden opettelu ja vaativampien ohjeiden seuraaminen aktivoivat aivojen eri alueita, mikä voi auttaa kehittämään aivojen toimintaa ja voi varmasti ehkäisee mielen tylsistymistä.
  • Itsetunnon kohentuminen: Onnistuminen vaativassa työssä lisää itseluottamusta ja tyytyväisyyttä itseensä.

Vaativamman käsityön mindfulness-vaikutus syntyy seuraavien tekijöiden kautta:

  • Toistuva liike: Saman liikkeen toistaminen rauhoittaa mielen ja auttaa keskittymään.
  • Tarkkaavaisuus yksityiskohtiin: Kun seuraa ohjeita ja tarkistaa silmukat, huomio kiinnittyy yksityiskohtiin, mikä estää mieltä harhailemasta.
  • Ajan kokemuksen muutos: Syvä keskittyminen käsitöihin voi saada ajan tuntumaan kulkevan hitaammin - toisaalta aika voi kulua huomaamatta kuin siivillä.
  • Onnistumisen kokemus: Uuden tekniikan oppiminen ja valmiin työn ihailu tuo mielihyvää ja lisää motivaatiota jatkamaan.

Vinkkejä vaativamman käsityön aloittamiseen:

  • Aloita pienestä: Valitse projekti, joka haastaa sinua, mutta ei ole liian vaikea. Laadukkaat ja hyvät ohjeet takaavat onnistumiskokemukset jopa haastavammissakin projekteissa - tässä Arteeni on hyvä kumppani! 
  • Etsi tukea: Liity käsityöryhmään tai seuraa sosiaalisen median kanavia, joissa voit kysyä neuvoa ja jakaa kokemuksia, esim. Arteenin instagram!
  • Ole kärsivällinen: Oppiminen vie aikaa. Älä turhaudu, jos kaikki ei suju heti. Joskus on myös hyvä pitää pieni tauko ja jatkaa sitten levänneellä mielellä.
  • Nauti matkasta: Tärkeintä on nauttia itse prosessista eikä vain valmiista työstä. Virheiden tekeminen on inhimillistä, hyväksy ne osana työtä tai hyväksy purkaminen ja uudelleen tekemistä hymyssä suin - tekemistä se purkaminenkin on, ja siitähän me tykkäämme!

Vaativampi käsityö tarjoaa siis monipuolisia hyötyjä sekä mielelle että keholle. Se on loistava tapa yhdistää luovuuden, rentoutumisen ja oppimisen ilot.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.