Gimsteinn

Gimsteinn

Johanna Vaurio-Teräväisen suunnittelema upea neulottu mekko on
ihan ehdoton lisä islantilaisneuleiden trendiin! 

Islannin maaginen luonto on inspiroinut Johannaa tämän upean ja monikäyttöisen islantilaistyyppisen neulemekon suunnittelussa. Mekko on kiva pukea vaikka legginsien ja istahtaa takan lämpöön juomaan kupponen ystävien kanssa. Voit lähteä sillä kevään pikkupakkasilla hiihtolenkille, etkä kastu pienessä vesisateessakaan.  Se on ihan verraton käyttövaate joka hetkeen! 

" Gimsteinn on islantia ja tarkoittaa timanttia "

Gimsteinn on nopea neuloa. Kokoja on useita ja voit valita kahdesta eri helmaleveydestä.  Myös vyötärökavennuksilla ja koristepalmikoilla tai niiden pois jättämisellä voit vaikuttaa vartalon malliin.  Itse mekossa etu- ja takakappaleet ovat samanlaiset, joten voit pukea sen kummin päin vain. 

Mekon kaarrokkeessa on upeat timanttimaiset kirjoneulekuviot koristeena.


Sananen käsialasta 

Mallimekot on neulottu Istexin Léttlopi -langasta. Alta voit lukea enemmän langan ominaisuuksista, mutta luonnollisesti voit korvata langan jollain itsellesi mieluisalla. Koska mekon on tarkoitus olla melko tyköistuva, niin suosittelemme ehdottomasti aloittamaan mallitilkulla, myös ohjeen mukaisen langan kanssa. Huivien ja muiden neuleiden, joilla koko ei ole niin kriittinen (ja varsinkin jos lankaa on käytettävissä ylimäärin), ei mallitilkun neulominen ole niin tärkeää, mutta istuvassa vaatteessa pienikin ero käsialassa voi aiheuttaa useiden senttien kokoeron valmiiseen vaatteeseen. 

Eri ihmisten käsialat vaihtelevat todella paljon, joten toinen neuloo samankokoisen mekon samasta langasta 3,5 mm puikoilla siinä missä toinen 5 mm puikoilla. Yllättävää kyllä, käsialaan on vaikutusta myös sillä, miten tilkku on neulottu; koska itse mekko neulotaan suljettuna neuleena, tulee mallitilkku tehdä myös suljettuna neuleena. Ja mallitilkun on oltava tarpeeksi suuri - muutama silmukka ja muutama kerros ei todellakaan riitä. Meissä monessa on kuitenkin sisäänrakennettuna pieni laiskuusgeeni, joten voisin varovaisesti vinkata, että ihan näppärin keino mallitilkun tekemiseen on hihan aloittaminen. Eli voit aloittaa ohjeen mukaan neulomaan hihaa, mutta vältät itsesi monelta harmilta jatkossa, jos oikeasti aloitat tarvittaessa alusta ja vaihdat työkalut pienempään tai suurempaan jotta saat tiheydeksi 20 silmukkaa 10 sentin matkalle. Tämä siis pätee, oli lankavalintasi Léttlopi tai mikä tahansa muu lanka, olettaen tietenkin että haluat neuloa suoraan ohjeen mukaisilla silmukkamäärillä ja mitoilla. 

Jos päädyt eri käsialaan, joudut muuttamaan ohjeen silmukkamääriä haluamasi koon saamiseksi. Ei ole rakettitiedettä sekään, mutta ainakaan aloittelijaa emme rohkaisisi siihen. 

Niin, että miksi mallitilkkukin tulee tehdä suljettuna neuleena? Voit kokeilla ja testata itse, mutta suurimmalla osalla neulojia käsiala on eri jos neulotaan ympäri, ympäri ja ympäri, kuin jos neulotaan edestakaisin. Silläkin saa helposti monta senttiä kokoeroa valmiiseen vaatteeseen ja luonnollisesti kaikki muutokset käsialassa heijastuvat myös langankulutukseen. 

Yllä olevasta taulukosta näet langankulutuksen eri kokoja varten, sekä kolmen mallimekon värivaihtoehdot. Yksi sarake on tarkoituksella tyhjä, siihen voit sommitella omat värisi ja mikään ei myöskään estä Sinua maalailemasta kuvioita vapaammin valitsemillasi väreillä. Johannan suunnittelema malli antaa pohjan, jonka sinä puhallat henkiin.

Alla taas on kokotaulukko. Se ei välttämättä seuraa ihan standardikokoja, joten katso taulukon mitoituksen perusteella itsellesi sopivin koko. Mekon mitat saavat olla lähellä omia mittojasi. Kannattaa myös huomioida, että neule joustaa ja muotoutuu käytössä mittoihisi.

Islanninlampaan villan ominaisuuksia

Islanninlampaiden villa on kehittynyt pohjoisen saarivaltion karuihin oloihin ja sille onkin ominaista hyvä tuulen ja kosteuden sieto. Islannissa näistä villoista tehtyjä vaatteita käytetään vähän paksuudesta riippuen sekä sisä- että ulkovaatteina.  Gimsteinn -mekossa voi ulkoilla hyvin pikku pakkasillakin tai pienessä vesisateessa,  varsinkin kun vaatteen pinta on päässyt jälkikäsittelyn ja käytön myötä pörhentymään. 

Kaikki kuvat Copyright Johanna Vaurio-Teräväinen

Voit tilata ohjeen suoraan ohesta tai siirtyä verkkokauppaan

Neuleterkuin  Sari ja Johanna

Takaisin blogiin

2 kommenttia

Kiitos kommentista Hannele ❤️. Johanna on tosi taitava kaikessa mihin lähtee!

Arteeni

Todella upea malli. Neuleessa hyvin saatu korostettuna naisellisia muotoja. Ohjeet ovat selkeät. Hitti malli. Mun suosikki.

Hannele

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.