Kalevala CAL info

Sisältö

  • Kalevala
  • Kalevalapeittoprojekti
  • Yhteisöllisyys, vertaistuki ja sosiaalinen media
  • Aikataulu
  • Vaikeustaso ja avun tarve
  • Langat, sekä peiton ja ruutujen koot
  • Lankapaketit ja värivaihtoehdot
  • Vaihtoehtoiset langat
  • Suuri juoksevuusero, eli liitoslanka huomattavasti ohuempi
  • Pieni juoksevuusero, eli liitoslanka saman paksuinen
  • Vastaavanpaksuisia muita lankoja
  • Käsiala ja malliruutu
  • Malliruudun strategiset tiedot
  • Palojen koon säätäminen
  • Palojen käsittely virkkauksen jälkeen
  • Peiton koon muuttaminen
  • Valmiin peiton viimeistely

 

 

HUOMIOITTEHAN että Kalevala CAL projektin ja/tai ohjeiden käyttö ei ole sallittua voittoa tavoittelevissa yhteyksissä, esimerkiksi Opistojen kursseina tai muissa maksullisissa tapahtumissa. Projekti on tehty vapaaehtoistyönä ja hyvätekeväisyystarkoituksessa, joten muistattehan tämän kun järjestätte tapaamisia!

 

Kalevala

Kalevala Suomen kansalliseepoksena on saanut pysyvän paikan kulttuurissamme. Tämä, Elias Lönnrotin vuodesta 1828 alkaen keräämä runokokoelma, on toiminut inspiraationa monille suomalaisille taiteilijoille, kuten tässäkin projektissa se on antanut inspiraatiota meille virkkaajille.

 
 
Kalevalapeittoprojekti

Kalevala CAL:ssa kukin voi virkata oman Kalevala-aiheisen peiton Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi! Peitto koostuu 24 palasta (tarjolla myös muutama bonuspala), sekä liitoksesta ja reunuksesta. Palojen aiheet on poimittu löyhästi Kalevalan aiheista.

 

Kalevala CAL projektin päävastuullisina on Milla Kuuskoski (ent. Elo) ja Sari Ojalehto (ent. Åström). Meidät mukaan lukien projektissa on yhteensä 19 suunnittelijaa ja vielä enemmän muita vapaaehtoisia testaamassa ohjeita, tarkistamassa niiden oikeinkirjoitusta ja kääntämässä niitä eri kielille, ja paljon paljon muuta. Voit tutustua vapaaehtoisiin Kalevala CAL Vapaaehtoiset postauksessa.

 

Itse projekti (mukaan lukien ohjeet ja vertaistuki) on osallistujille ilmaista ja kaikki taustavoimat käyttävät tähän vapaa-aikaansa ja voimiansa korvauksetta. Pyydämme huomioimaan, että vaikka (ja koska) koko hanke on suuri ja tärkeä, ja olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että osallistujat voisivat nauttia sekä projektin odottamisesta että siihen osallistumisesta mahdollisimman paljon, niin emme kuitenkaan voi täyttää kaikkien toiveita!

 

Voisiko juuri hienompaa lahjaa Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi antaa? Kalevala CAL -peittoprojekti onkin yksi Suomen virallisista juhlavuoden hankkeista.
 

Kukin suunnittelija on suunnitellut projektiin yhden tai useamman virkatun ruudun, joiden ohjeet julkaistaan ilmaiseksi ja ne jäävät pysyvästi teidän käyttöönne. Huomaattehan, että ohjeiden oikeudet kuuluvat niiden suunnittelijoille ja heidän rajaamansa oikeudet voivat vaihdella ohjeesta toiseen.

 

Yhteisöllisyys, vertaistuki ja sosiaalinen media

Löydät projektin useista eri sosiaalisista medioista ja voit jakaa osallistumisen riemua muiden kanssa esimerkiksi:

 

Kalevala CAL on lahja satavuotiaalle Suomelle; lahja, joka avataan ja nautitaan yhdessä kansainvälisesti. Ohjeet julkaistaan ainakin suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, hollanniksi, espanjaksi, tšekiksi ja hebreaksi. Eri kielikäännökset löytyvät Kalevala CAL pääsivulta, linkit itse ohjeisiin englanninkielisen ruudun esittelyn kautta.

 

Voit myös osallistua tai järjestää paikallisia virkkuutapaamisia projektin yhteydessä. Tämä toteutuu teidän kunkin aktiivisuuden perusteella! Laita rohkeasti puskaradio laulamaan ja kerää muita samanhenkisiä vaikka kahvilaan jakamaan virkkauskokemusta!

 

Aikataulu

Kalevala CAL:n ensimmäinen osa julkaistaan lauantaina 26.8, jolloin "Sata päivää sataan" -juhlaa juhlitaan ympäri suomen. Tämän jälkeen ohjeita julkaistaan kaksi kertaa viikossa; maanantaisin ja perjantaisin. Peiton viimeinen ohje julkaistaan marraskuun puolen välin jälkeen.

 

Jos jäät aikataulussa jälkeen, esim. reissun tai loman vuoksi, voit hyvin hypätä mukaan menneillään olevan ruudun tekoon ja tehdä puuttuvat palat välitöinä myöhemmin. Näin saat parhaan ilon irti yhdessä tekemisestä! Ohjeet jäävät nettiin käytettäväksi tämän projektin jälkeenkin, joten voit osallistua tähän myös myöhemminkin.

 

 
 
 

Vaikeustaso ja avun tarve

Ohjeiden vaikeustaso vaihtelee. Ohjeiden julkaisun yhteydessä kerrotaan suuntaa-antava vaikeustaso, mutta sosiaalisen median vertaistuen avulla jokainen voi kyllä onnistua vaikeammissakin ruuduissa. Tarvittaessa vaikeimmat ruudut voi kuitenkin hypätä yli ja tehdä vastaavasti hiukan enemmän helpompia ruutuja. Huom. Lankapaketin värienkäyttöä voi tällöin joutua muuttamaan.

 

Ensisijainen paikka avunpyynnöille ja tuen hakemiselle ovat Facebook-ryhmät (Kalevala CAL Suomi tai  Kalevala CAL International) tai Ravelryn ryhmä, joissa vastauksiin pääsee vastaamaan muutkin ja annetut vastaukset voivat auttaa muitakin saman asian kanssa painivia. Yksityisviestien, blogikommenttien, sähköpostien tai Facebook sivun ym. kautta ei valitettavasti ole mahdollisuutta antaa tukea.

 

Langat, sekä peiton ja ruutujen koot

Kalevalapeittoon tarvitaan kahta eri langanpaksuutta; paksumpaa itse ruutuihin ja ohuempaa liitokseen ja reunukseen. Hiukan ohuemmalla langalla liitoksesta tulee siro ja kaunis tausta ja kehys itse pääasiassa oleville ruuduille. Mallipeiton mitat ovat valmiina ja viimeisteltyinä n. 115 x 170 cm. Peiton paino Menitan langoilla tehtynä on 1,5 kg. 

 

Mallipeitot on virkattu Menitan Lasse ja Pia –langoista, jotka sisältävät nyt poikkeuksellisesti 70% villaa ja 30% akryyliä (normaalisti 75% villa ja 25% polyamidi). Mallipeitoissa virkkuukoukun kokoero ohuemmalle ja paksummalle langalle on noin 0,5 mm. Peiton voi virkata myös muista suunnilleen saman paksuisista langoista. Silloin langanmenekki on*):

  • n. 2500 metriä paksumpaa (juoksevuus n. 200m/100g, koukku n. 4 mm) JA

  • n. 1000 metriä ohuempaa (juoksevuus n. 260m/100g, koukku n. 3,5 mm)

 

Huom. Langanmenekki tai lankapakettien lankamäärän riittävyys pätee vain vastaavan paksuiselle langalle samalla käsialalla tehtynä. Käsialan määritystä varten katso kohta Malliruutu. Eri langanpaksuudella, materiaalilla ja eri käsialalla langankulutus voi olla pienempi tai suurempi. Huomioithan myös, että jos käytät useita värejä, kasvaa myös tarvittavan langan määrä, sillä kustakin eri väristä jää yleensä enemmän "tähteitä" kuin yhdestä väristä.

Itse ruudut on suunniteltu noin 23 cm kokoisiksi käyttäen 4 mm koukkua ja sille sopivaa lankaa. Tämä koko ei ole sattumaa, vaan samat ohjeet noin 5 - 5,5 mm virkkuukoukulla ja paksummalla langalla ovat yhteensopivia lukuisten 12" (30,5 cm) ruutuohjeiden kanssa, joita löytyy paljon mm. Internetistä.

 

Lankapaketit ja värivaihtoehdot

Kalevala CAL projektin mallipeittojen sponsorina toimii Suomalainen Menita lankakauppa. Heillä on tarjolla seitsemän erilaista lankapakettia Lasse ja Pia –langoista (pakettien saatavuus on rajallinen). Lankapakettivaihtoehdot löytyvät Arteenin blogin Kalevala CAL lankatiedot –sivulta. Lankapakettien kerroskohtaiset värit kerrotaan kunkin palan julkaisun yhteydessä.​​

Peiton voi myös tehdä omilla värivalinnoilla, jolloin voit joko seurata jonkin tietyn lankapaketin värisuunnitelmaa tai suunnitella värienkäytön täysin itse. Lähes kaikki ruudut toimivat hyvin sekä yksivärisinä, että värillisinä. Poikkeuksena on kaksi bonusruutua, joista toinen toimii vain yksivärisenä ja toinen värillisenä.

Halutessasi voit tehdä reunuksen popcornkerroksen kontrastivärisenä. Varaa tällöin hiukan enemmän lankaa, lankapaketin lisäksi suositellaan hommaamaan koko kontranstinvärinen lanka ylimääräisenä.

 

Vaihtoehtoiset langat

Parhaimmillaan peitto on silloin, kun liitos ja reunuslanka on noin 0,5 mm koukun verran ohuempaa kuin varsinainen paksumpi ruutulanka. Menitan langoilla paksuuseroa ohuemman ja paksumman langan välillä on 60m/100g. Aina ei kuitenkaan ole kovin helppoa löytää tällaisia lankoja, joten tässä hiukan vinkkiä lankavalintaan. Projektin puitteissa on kokeiltu paria poikkeavaa langanpaksuusyhdistelmää pienellä mallipeitolla. Kummallakin lankayhdistelmällä peitto on tehtävissä, mutta voi vaatia omatoimista soveltamista ja riskinottoa. Optimi lankapaksuuden eroissa lie jossain 50-80 m/100 g paikkeilla tai hiukan enemmän. Näiden tietojen on tarkoitus olla lähinnä suuntaa-antavia, eikä niitä ole varmistettu isommalla virkkaajamäärällä.

 

Suuri juoksevuusero, eli liitoslanka huomattavasti ohuempi

Dropsin Merino Extra Fine ja Baby Merino –langoilla juoksevuudet ovat 105m/50g ja 175m/50g, eli ero on huomattavasti suurempi kuin vastaavilla mallipeiton langoilla (Menitan langoilla paksuuseroa on 60m/100g, näillä Dropsin langoilla eroa tulee 140m/100g). Tämä paksuusero on ehdottomasti suurin mahdollinen ja silloinkaan langanmenekit, käsialasuositukset tai ruudun koot eivät päde. Huomattavasti ohuemmalla liitos- ja reunuslangalla ongelmaksi muodostuu erityisesti reunuksen viimeisimmät kerrokset, jolloin reunuksesta voi tulla liian kireä. Liitoksesta ja reunuksesta tulee myös huomattavasti pitsisempi ja ilmavampi kuin alun perin on suunniteltu.

 

Minipeitto, jossa suuri paksuusero lankojen välillä, haasteena mahdollinen reunuksen kiristäminen. Lopputulos myös huomattavan pitsimäinen ja ilmava peitoksi.

 

Pieni juoksevuusero, eli liitoslanka saman paksuinen

Jos taas paksuuseroa ei ole, vaan ruutu- ja liitos/reunuslangat ovat keskenään saman paksuisia, on riskinä, että liitoksen ensimmäinen kerros ja reunuksen viimeiset kerrokset aaltoilevat ja "pursuilevat". Kokonaisuudesta tulee hiukan tönkömpi ja liitoksen ja reunuksen sirous katoavat.

Samalla langalla tehdyt ruudut, liitos ja reunus ennen pingotusta ja päivä pingotuksen jälkeen. Liitoksen sirous ja keveys katoaa ja ongelmana voi olla reunuksen kupruilu. Esimerkki on tehty samalla koukulla, koukkukoon pienentäminen liitokseen voisi hiukan auttaa, mutta silloin tulos olisi vieläkin tönkömpi.

 

Vastaavanpaksuisia muita lankoja

Esimerkiksi Lankamaailman Vilma ja Ville tai Novitan 7-veljestä ja Nalle langat ovat vastaavia juoksevuuksiltaan kuin käytetyt Menitan langat.

Muissa maissa voitte keskustella ja etsiä korvaavia lankoja yhdessä. Jakakaa silloin tieto mielellään muidenkin osallistujien saataville.

 

Käsiala ja malliruutu

Malliruutuna käsialan skaalauksessa käytämme isoäidinneliötä alla annetun ohjeen mukaisesti. Tämän ruudun tarkoitus on ensisijaisesti varmistaa valmiiden lankapakettien ja kerrotun langankulutuksen riittävyys. Jos käsialasi on mallikäsialaa löysempi, tulee peitosta isompi, eikä lankapaketin langat ehkä riitä. Vastaavasti pienemmällä käsialalla peitosta tulee pienempi ja lankoja jää tähteeksi. Lisäksi sen avulla voi tasoittaa kokoeroja peiton palojen välillä sekä antaa vertailukohtaa paloja virkatessa. Voit siis verrata aina virkkaamaasi palaa tähän mallikokoruutuun, ja tarvittaessa tehdä palan uudelleen koukkukokoa muuttamalla, jotta kokoerot tasoittuvat.

 

Malliruudun strategiset tiedot

Virkkaa isoäidinneliö käyttämälläsi langalla.

  • Aloituslenkki (magic ring)

  • Pylväsryhmät koostuvat kolmesta pylväästä.

  • Jokaisessa kulmassa on 3 kjs.

  • Kaikissa muissa väleissä on 2 kjs.

  • Kerroksia 10.

 

Tee ruutu aluksi 3,5-4 mm koukulla (Lassen suosituskoukkukoko). Malliruudun koko tulisi olla 23 cm. Jos ruutu on pienempi, teethän sen uudelleen hieman isommalla koukulla. Jos taas isompi, teethän sen uudelleen hieman pienemmällä koukulla. Kun saat palan koon lähelle 23 cm, käytä samaa koukkukokoa tehdessäsi peiton paloja.

 

Huom. Älä pingoita tai käsittele mallipalaa, jotta voit käyttää sitä kokovertailuun varsinaisten peittopalojen kanssa. Muuten joudut pingoittamaan varsinaiset palatkin, jotta voit verrata niiden kokoa – se taas ei ole järkevää jos esim. kokoa joutuu säätämään.

 
 

Palojen koon säätäminen

Kalevala CAL:n ruudut on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman samankokoisiksi, keskimääräinen mitta on  noin 23 cm. Kuitenkin kokoon vaikuttaa monta seikkaa, myös osallistujan käsiala eri silmukoilla, joten täysin samaan kokoon ei ole helppo päästä vaikka suunnittelijoita olisi vain yksi. Pienet kokoerot ruudussa eivät haittaa; palat pystyy hyvin yhdistämään, vaikka koko vaihtelisi parisen senttiäkin. Jos kuitenkin joku virkkaamistasi ruuduista on huomattavan pieni tai suuri, niin voit säätää hieman ruutujen kokoa muuttamalla ruutujen viimeisen kerroksen silmukoita.

Jokaisen palan viimeinen kerros on tehty pylväistä. Jos ruutusi on mallikokoruutua paljon pienempi, voit tehdä pylväiden sijaan pitkiä pylväitä. Jos taas ruutusi on mallikokoruutua paljon suurempi, voit tehdä pylväiden sijaan puolipylväitä tai jopa kiinteitä silmukoita.

Kunkin ruudun yhteydessä kerrotaan, ovatko testivirkkaajat saaneet palasta keskimäärin pienemmän, samankokoisen vai suuremman kuin malliruutu. Huomaathan kuitenkin, että jokaisella on yksilöllinen käsiala eri silmukoiden suhteen, siksi kullakin osallistujalla voi tulla myös näistä poikkeavia kokoja. 

 

Palojen käsittely virkkauksen jälkeen

Palat voi kostuttaa ja pingottaa virkkaamisen jälkeen, jolloin ne saa viimeisteltyä samankokoisiksi palojen ulkonäkö muuttuu viimeistellymmän näköiseksi (kuvauksellinen etu). Pingottaminen ei kuitenkaan ole pakollista, peiton pystyy myös hyvin kasaamaan ja viimeistelemään vasta valmiina.

Peiton koon muuttaminen

Peiton voit tehdä myös suurempana tai pienempänä kuin ohjeissa on suunniteltu. Tämä voi olla tarpeen jos käytät vaikka selkeästi eripaksuista lankaa tai haluat peiton eri käyttötarkoitukseen. Ohjeen reunus soveltuu ruutumäärän muuttamiseen kahdella jaollisella määrällä. Mallipeitot koostuvat 4x6 palasta, jolloin voit tehdä itsellesi esim. 8x8 kokoisen peiton parisänkyyn tai 2x4 kokoisen vauvanpeiton. Parittomalla ruutumäärällä reunuksen viimeiset kerrokset eivät asetu symmetrisesti.

 

Valmiin peiton viimeistely

Kalevala CAL:n reunusohjeessa on kerrottu tarkemmin peiton viimeistelystä. Suosittelemme valmiin peiton kostutusta ja pingoitusta (apulankaa käyttäen). Pingoitukseen kätevimpiä ovat yhteenliitettävät (jumppa)alustat, joita löytyy useimmista urheiluliikkeistä. Pingoittaessa ruudut tasoittuvat, sekä liitos ja reunus avautuvat antaen projektille arvoisensa mukaisen lopputuloksen. Viimeistely on enemmän kuin piste i:n päälle!

Muistathan kuitenkin aina tarkistaa käyttämäsi langan tiedot ja tehdä viimeistelyn lankavalmistajan suosituksen mukaisesti!

 

Ihanaa Kalevalapeiton virkkausta ja Suomen satavuotisjuhlaa sinulle toivottaa

Milla, Sari ja koko Kalevala CAL projektitiimi! 


Copyright 2017 Kalevala CAL
Kalevala CAL – Arteeni